Vitamine, minerale si multivitamine: ce rol au in organism si cand sa le incluzi in dieta ta
0 comentariiVitaminele si mineralele sunt substante esentiale pentru organism, fara de care acesta nu ar putea functiona normal. Acestea se mai numesc si micronutrienti, datorita faptului ca sunt necesare in cantitati mici, de obicei exprimate in miligrame sau micrograme. Macronutrientii sunt substante de care corpul are nevoie in cantitati mari, precum protein sau carbohidrati. Impreuna, macronutrientii si micronutrientii alcatuiesc stilul alimentar si dieta zilnica. Pentru o alimentatie normala, echilibrata si sanatoasa, atat vitaminele si mineralele, cat si macronutrientii trebuie sa se regaseasca in proportii corecte in dieta de zi cu zi. Descopera ce rol au vitaminele, mineralele si multivitaminele in organism si ce beneficii au pentru sanatatea ta:
Ce rol au vitaminele și mineralele?
Fiecare micronutrient, fie vitamina sau mineral, are un rol specific in corpul uman. Vitaminele si mineralele ajuta la dezvoltarea creierului, la sustinerea imunitatii, dar si a cresterii, in cazul copiilor si adolescentilor. De asemenea, anumiti micronutrienti ajuta la preventia si combaterea anumitor boli.
Vitaminele si mineralele se pot imparti in 4 categorii si anume: vitamine solubile in apa, vitamine liposolubile, macrominerale si microelemente. Iata ce rol are fiecare dintre ele in buna functionare a organismului:
Vitamine solubile in apa
Acestea se dizolva in apa si au avantajul de a fi eliminate usor prin urina, atunci cand exista un exces in corp:
- Vitamina C: este necesara in crearea de neurotransmitatori si in productia de colagen, substanta esentiala pentru piele.
- Vitamina B12: este implicata in procesul de formare al celulelor rosii si esentiala pentru buna functionare a sistemului nervos.
- Vitamina B9: este importanta in procesul de diviziune celulara.
- Vitamina B7: este implicata in metabolizarea acizilor grasi, aminoazicilor si a glucozei.
- Vitamina B6: este esentiala in transformarea carbohidratilor in energie.
- Vitamina B5: este importanta pentru sintetizarea acizilor grasi.
- Vitamina B3: ajuta la producerea energiei din mancare.
- Vitamina B2: este importanta pentru profuctia de energie si pentru functia metabolica.
- Vitamina B1: ajuta la transformarea nutrientilor in energie.
Vitamine liposolubile
Vitaminele liposolubile nu se vor dizolva in apa, ci se vor depozita in tesuturile adipoase si in ficat pentru a fi utilizate in viiitor:
- Vitamina A: are rolul de a sustine vederea si functionarea normala a organelor.
- Vitamina D: ajuta la cresterea osoasa si sustine sistemul imunitar.
- Vitamina K: este implicata in procesul de coagulare a sangelui.
- Vitamina E: functioneaza ca un antioxidant, protejand celulele de oxidare.
Macrominerale
Acestea sunt elemente de care corpul tau are nevoie in cantitati mai mari, comparativ cu microelementele, pentru a putea functiona si a se dezvolta corespunzator:
- Calciu: acest micronutrient este esential in dezvoltarea si functionarea oaselor si a dintilor.
- Magneziu: ajuta in mai multe functii celulare, inclusiv la reglarea tensiunii arteriale.
- Fosfor: este parte din structura membranei celulare, dar si a oaselor.
- Potasiu: ajuta la realizarea transmisiilor nervoase, dar si la functia musculara.
- Sodiu: ajuta la mentinerea tensiunii in limite normale;
Microelemente
Corpul are nevoie de microelemente minerale in cantitati mult mai mici comparativ cu macromineralele, insa acestea raman esentiale pentru buna functionare a corpului si a mintii:
- Zinc: asista functia imunitara, vindecarea si refacerea organismului.
- Seleniu: este important in protectia impotriva stresului oxidative, dar si in sanatatea sistemului reproductiv si a functiei tiroidiene.
- Mangan: asista la metabolizarea aminoacizilor, colesterolului si a carbohidratilor.
- Cupru: este necesar pentru functionarea normala a creierului si a sistemului nervos.
- Iod: asista buna functionare a glandei tiroide.
- Fier: ofera oxigen muschilor si ajuta la crearea unor hormoni necesari corpului uman;
- Fluor: este necesar in dezvoltarea dentilor si a oaselor.
Vitamine si minerale de care organismul are neaparata nevoie.
Organismul are nevoie de toate vitaminele si mineralele de mai sus pentru a functiona corespunzator, ceea ce inseamna ca nu poti neglija o carenta de vitamine sau minerale si nici nu poti elimina complet din dieta zilnica alimentele ce ofera un anumit tip de micronutrienti. Desigur, suplimentele alimentare pe baza de vitamine si minerale ofera o alternativa foarte buna la cele naturale. Acestea te pot ajuta sa iti obtii micronutrientii necesari fara a fi nevoie sa incluzi in dieta ta anumite alimente pe care nu doresti sa le consumi. Totusi, dieta zilnica ar trebui sa fie mereu una echilibrata si calibrata pe nevoile organismului tau.
Nutritie, beneficii și importanța lor pentru sănătate.
Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru sanatate si pentru functionarea corpului si a mintii. Desi este recomandat ca acestea sa fie procurate din hrana zilnica, de multe ori ajung sa fie necesare suplimentele alimentare. Iata cum te pot ajuta suplimentele alimentare pe baza de vitamine si minerale in dieta zilnica:
- Ajuta in perioadele de suprasolicitare. In perioadele de stres puternic si suprasolicitare, corpul tau va avea nevoie de mai multe resurse, inclusive de mai multi micronutrienti.
- Sustin functia imunitara in perioadele de schimbare a anotimpurilor. Schimbarile bruste ale anotimpurilor pot slabi temporar functia imunitara, de aceea suplimentele pe baza de vitamine si minerale pot ajuta in aceste perioade.
- Corecteaza anumite carente si iti ofera o dieta zilnica echilibrata. Atunci cand exista carente de vitamine sau minerale, schimbarile de dieta sunt binevenite, alaturi de folosirea unor suplimente alimentare potrivite, oferite de specialisti.
Vitaminele si mineralele necesare in perioada iernii
In perioada iernii, cea mai afectata functie este cea imunitara, deoarece iarna este sezonul racelilor, al infectiilor si al gripei. In aceasta perioada friguroasa, suplimentele alimentare pe baza de Vitaminele C, D si Zinc se dovedesc a fi cele mai eficiente in sustinerea imunitatii. Daca doresti sa consume astfel de suplimente, sfatuieste-te inainte cu medicul sau farmacistul tau.
Vitamine si minerale: sanatoase sau periculoase?
Vitaminele si minerale nu sunt in general periculoase, ci dimpotriva, sustin sanatatea organismului. Desigur, consumate in exces acestea pot dauna corpului, iar in anumite cazuri excesele si consumul de suplimente alimentare cu anumite vitamine ori minerale sunt complet contraindicate. Daca iti doresti sa folosesti suplimente alimentare cu vitamine si minerale cere intotdeauna sfatul medicului sau farmacistului tau.
Fara vitamine si minerale corpul nu ar putea functiona. De aceea, o alimentatie echilibrata si grija fata de micronutrientii pe care ii oferim organismului este esentiala, in special in perioadele stresante sau intre anotimpuri.